top of page
Kristna regnbågsrörelsen - Riksförbundet EKHO

Gunnar Bäckström "Kyrkan behöver utbildning"Många samkönade par gifter sig i Västra Götaland, men fortfarande behöver mer göras för att alla samkönade par ska känna sig välkomna till kyrkan på bröllop, tycker EKHO som verkar för kristna HBTQ-personer.


– Vad gäller Svenska kyrkan så borde det finnas utbildning för personal och kyrkorådsledamöter, så att man förstår vad saken gäller, säger Gunnar Bäckström på föreningen EKHO som verkar för kristna HBTQ-personer.


130 samkönade par gifte sig eller omvandlade sitt partnerskap till äktenskap i Västra Götaland förra året. Och sen den 1 november, då det blev okej att gifta sig i Svenska kyrkan, började folk gifta sig där också. Fram till och med midsommar hade det bokats in 13 stycken äktenskap i Göteborgs stift.


– Det är 26 människor och kanske 40 personer som är runt varje par, så jag tycker det är en bra siffra, säger Gunnar Bäckström.


Huruvida det är vanligare att tvåkönade par väljer kyrkan att gifta sig än samkönade är svårt att säga med den statistik som finns i dag. Men kyrkan behöver bli bättre på att möta samkönade, tycker Gunnar Bäckström.


– Attityden alltså, det är frågan om attityden. Hur möter man andra människor? Människor i kyrkan ska inte ha en negativ attityd det är bara så, säger han.


Från centralt håll har det inte ordnats med några kurser eller utbildning för att säkerställa ett bra bemötande. Men riktlinjerna är ändå solklara säger Anders Björnberg, handläggare på Svenska kyrkan.


– Vem som än vänder sig till en församling för att tala om eller begära vigsel ska bemötas på precis samma sätt, säger han.


Comentarios


bottom of page