top of page
Kristna regnbågsrörelsen - Riksförbundet EKHO

Tiden för passivitet är förbi387 röster mot 2. 387 personer röstade i veckan ja till dödsstraff för homosexuella i Uganda.

"En person som begår brottet förvärrad homosexualitet och anses vara skyldig, kan vid fällande dom dömas till döden", Förklarade Robina Rwakoojo från Ugandas Parlament. Argumentet för att kriminalisera homosexualitet är för att det anses vara ett hot mot traditionella värden. Homosexuella utmålas igen som ett hot mot samhället. Riksförbundet EKHO har i tidigare sammanhang lyft Annika Hammeruds arbete som tydlig synliggjort kopplingen mellan anti-queera diskurser och anti-inkluderande kristen teologi. Detta drabbar inte bara homosexuella, bisexuella eller transpersoner. Det drabbar även heterosexuella personer som uppfattas vara queera. Det drabbar syskon, föräldrar och vänner.


Vi ser hur religion missbrukas till förtryck och våld! Detta får livsavgörande konsekvenser för våra queera syskon och deras anhöriga. Internationella bestämmelser och rättigheter är nu hotade. En utav våra mest grundläggande rättigheter, rätten till liv (artikel 6 i den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter) är villkorad.


Riksförbundet EKHO fördömer detta å det starkaste. Vi kräver att Sveriges Kristna Råd och stora kristna missions- och biståndsorganisationer så som PMU och EFS internationella mission tydligt tar ställning för hbtqi-personers mänskliga rättigheter. Som Riksförbund önskar vi också att kyrkor och samfund i kollekt gör insamlingar till förmån för Regnbågsfondens livsavgörande arbete. Vi vill mana samtliga kristna att inte bara vara Jesus Kristus efterföljare utan också fortsättare! Fortsätt utmana maktstrukturer som leder till förtyck och död. Tiden för passivitet och tystnad är

förbi - Vi behöver er hjälp och vi behöver den nu!


Må Gud välsigna våra queera syskon, leda dem till trygga platser och hålla ett ljus i mörkret. Vi är alla en och samma i bröd och gemenskap.

Gud, ge oss kyrkor som är mer djärva än på sin vakt, som inte bara är en trygghet för de hotade utan också utmanar de alltför trygga, som inte bara älskar världen utan också kräver rättvisa, som inte tiger still när folket ber att någon upphäver sin röst, som inte bara går förbi när en sårad mänsklighet väntar att bli helad, som inte bara samlar oss till gudstjänst utan också sänder oss som vittnen, som följer Kristus även när vägen leder till ett kors. Till allt detta bär vi fram oss själva i namnet av Den som i kärlek gav sitt liv för oss. Amen.


Förbundsstyrelsen för Riksförbundet EKHO

Kontakt: Robin Paulonen

Förbundsordförande

Ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personerPressmeddelande-Riksförbundet-EKHO-22032023
.pdf
Ladda ner PDF • 175KB

Comments


bottom of page