top of page

"Transresan bort från kyrkan och tillbaka igen" Lustpodden med Oliver Jähnke


Oliver Jähnke

Hanna Möllås intervjuar Oliver Jähnke i Lustpodden om sin transresa bort från kyrkan och tillbaka igen.



Lustpodden

Transresan bort från kyrkan

"Avsnitt 165 av Lustpodden gästas av Oliver Jähnke som är styrelsemedlem i både EKHO och European Forum for LGBTQI+ Christian groups. Han berättar om sina erfarenheter att komma ut som trans i en frikyrka i Göteborg och hur det följdes av tystnad och exkludering. Efter att ha blivit utfryst lämnade han dessa sammanhang."



Transresan tillbaka till kyrkan

"Avsnitt 166 Nu är han tillbaka och reser runt i kyrkor för att höja medvetenheten om hur kyrkan kan vara inkluderande för transpersoner. Han utgår från sina egna erfarenheter men berättar även generellt om fakta kring transpersoners vardag i Sverige. Han berättar om hur religiösa institutioner har utövat makt men att denna trend går att vända. I avsnittet ges även tips på hur kyrkan kan vara inkluderande."



Kroppen bär vår heder

I avsnitt 167 av Lustpodden resonerar Hanna och Leif kring Oliver Jähnkes transresa bort från och tillbaka till kyrkan. De imponeras av hans kunskaper men också öppenhet i att berätta om sina smärtsamma upplevelser av bibelrelaterat våld och den utsatthet och utfrysning som detta ledde till. Leif reflekterar över hur svårtolkade bibeltexter ofta missbrukas i maktens tjänst. Hanna resonerar vidare hur kroppen, vår sexualitet och dess uttryck blir bärare av vår heder. Att komma ut i sin stolthet och njutning är skrämmande. Därför borde kyrkan vara en plats som omfamnar alla de modiga människor som vågar komma ut. Då skulle kyrkan få blomma ut i eufori och harmoni, när alla är viktiga.







Lyssna på fler avsnitt av Lustpodden


Läs mer om Oliver

bottom of page