top of page
Kristna regnbågsrörelsen - Riksförbundet EKHO

Vi är Kristna regnbågsrörelsen

Pressmeddelande 2024 03 04


Riksförbundets årsmöte 2024

I helgen har Riksförbundet EKHO haft årsmöte i Johanneskyrkan Kumla och bland annat fattat beslut om att anta Kristna regnbågsrörelsen som ny slogan, valt ny förbundsordförande och styrelse, pratat om framtiden och haft samtal om hur kyrkor kan bli bättre på att bemöta, inkludera och bekräfta transpersoner.


Ny förbundsordförande

Riksförbundet EKHO valde på årsmötet Lina Landström till ny förbundsordförande. Hon är doktorand i teologi och bosatt i Täby. Hon har tidigare engagerat sig i den kristna hbtq-rörelsen i USA, framför allt i the United Methodist Church, och har en master i teologi från Vanderbilt Divinity School. Lina är utbildad processledare för Regnbågsnyckeln och har de senaste åren arbetat med Kyrkorna på Pride i Stockholm.“Det är en stor ära att ha fått medlemmarnas förtroende. Jag ser fram emot att fortsätta driva den kristna regnbågsrörelsen framåt som förbundsordförande för EKHO. Vi är många HBTQIA+ personer runt om i landet som längtar efter att få älska Gud och vara fullvärdiga medlemmar i våra kyrkor precis så som Gud skapat oss.” - Lina Landström, förbundsordförande

Lina tar över ordförandeskapet efter Robin Paulonen som suttit på posten i tre år.


“Att jag tillsammans med många, genom Riksförbundet EKHO, fått vara en liten del av det arbete som öppnat garderobsdörrar och kyrkportar är för mig stort.  Under mina tre år har jag fått vara med när någon ur vår stora spretiga familj tagit sina första skälvande steg i en prideparad. Jag har fått se hur befrielse kan se ut. Vi delar gåvan och hoppet om att vi är älskade precis så som vi är vidare.” - Robin Paulonen, avgående ordförande

Förändringar i varumärket

Utifrån en varumärkesundersökning som genomfördes under föregående verksamhetsår framkom det att namnet EKHO och vårt varumärke inte är tillräckligt tydligt eller förmedlar vad vi är eller vill vara och därför har vi fattat beslut om att framöver kalla oss “Kristna regnbågsrörelsen”


“Det här är ett väldigt spännande arbete där vi fått bekräftat vilken otroligt viktig organisation vi är för människors rättigheter och vad vi bidrar till, samtidigt som undersökningen visat på att många inte känner till oss och att vi haft svårigheter att nå ut med vårt budskap och inkludera alla. - Anders Josefsson, kommunikatör.

EKHO grundades 1976 och förkortningen stod då för Ekumeniska grupperna för kristna homosexuella. Genom åren har organisationen breddats och inkluderar idag alla hbtqia+ personer och allierade. Fram tills nu har vi haft “Kristna hbtq-personer” som slogan. Det juridiska namnet på organisationen kommer fortsätta vara Riksförbundet EKHO. Nu fortsätter arbetet med att utveckla varumärket och framtagandet av ny logotyp och grafisk profil.


Kyrkan och trans

Under årsmöteshelgen genomfördes även ett samtal om kyrkans möjlighet att vara ett gott hem för transpersoner. Oliver Jähnke är transperson och Riksförbundet EKHOs talesperson i transfrågor och ledde ett samtal med Nahuel Eli Martinez Ramos och Robyn Johansson.“Det stormar kring transpersoner på alla områden i dagens samhälle och världspolitik. Lagstiftare debatterar könsjuridik, hbtq-personer utgör motivet i krigspropaganda och kulturkrig. Teologer debatterar binära skapelseteorier. Läkare och förståsigpåare vrider och vänder på vårdapparaten. I denna storm lever transpersoner idag. Vad kan kyrkor göra för att lära känna och inkludera personer med transerfarenhet i vår gemenskap? Och på vilket sätt vi som kyrka kan motverka en osund polarisering i samhället kring transpersoners liv och identitet?”


Nya förbundsstyrelsen i sin helhet

Lina Landström, förbundsordförande

Oliver Jähnke, vice ordförande samt talesperson i transfrågor

Monica Björk, kassör

Astrid Hergils

Lasse Vallmoss

Ulrika Davidsson

Ida Malmström

Fredrik Andersson


Kort om organisationen

Kristna regnbågsrörelsen samlar och stöttar hbtqia+ personer och allierade med koppling till kristen tro. Vi vill påverka kyrkor och samhälle till att bli mer inkluderande. Rörelsen består av Riksförbundet EKHO, fem lokalföreningar och flera frögrupper runt om i landet. Vi är med och driver olika former av verksamheter som till exempel Regnbågsnyckeln som är en certifiering för kyrkor och stödlinjen Regnbågslinjen tillsammans med samarbetsorganisationer. Vi ger även ut böcker där frågor kring kristen tro och olika sexuella läggningar och könsidentiteter berörs.


Presskontakt

Lina Landström, förbundsordförande


Anders Josefsson, kommunikatör


Oliver Jähnke, vice ordförande och talesperson transfrågor oliver.jahnke@ekho.se


Comments


bottom of page